Växjö TS damlag kämpade tappert i Elitserien förra året men fick se sig nedflyttade till Division 1. Lagets tränare Pontus Kumlin har en ung trupp till förfogande och ser fram emot att serien äntligen startar till helgen

Till skillnad från Elitserien där man spelar fyra enkelmatcher, två hemma och två borta, är det i Division 1 främst sammandrag. Det betyder att fyra lag samlas på en plats och spelar två lagmatcher under en helg, detta för att minska restider och antalet dagar. VTS inleder serien med sina enda två hemmamatcher, mot Lillån TK och Örebro TK.

Hur är känslan inför hemmapremiären till helgen Pontus?
– Det är bra, man märker på tjejerna att det är lite extra tändning på träningarna nu när vi kommer närmare, och alla tycker det är roligt att tävla i lagform. Även fast vi kommer från Elitserien så är det en tuff serie och vi har ett väldigt ungt lag, vi hoppas vara med på övre halvan när serien är slut.

Du nämner den unga truppen som en faktor, vad kan det påverkan tror du?
– Jag hoppas att våra yngre kan kliva ut och inte visa allt för stor respekt utan visa att de har här att göra. Vi har bland annat Agnes (13 år) och Ella (15 år) som spelat bra på träning och tävlingar under hela året, det är en perfekt chans för sådana spelare att vara med och stöka bland de äldre. Sedan har vi också Isabella och My som går NIU-linjen. Ryggraden i laget är rutinerade pjäser i form av Steffi Thour och Amalia Bengtsson som varit med i många år och är fantastiska faddrar för alla andra tjejer i laget, de betyder otroligt mycket.

Laget har bara två hemmamatcher under serien, och det redan nu i helgen. Vad kan det betyda att spela på hemmaplan tror du?
– Jag vet att våra tjejer älskar det, oftast brukar det vara rätt mycket folk i hallen och det hoppas vi nu också. Framförallt hoppas jag att många av våra yngre tjejer i verksamheten kommer och ser föreningens bästa spelare mäta sig på en hög nivå, och självklart heja på laget i alla lägen.

Stort tack och lycka till i helgen, Pontus Kumlin och hela damlaget!

Länk till spelschema & tabell: https://svtf.tournamentsoftware.com/league/9EC12418-331A-44DD-B49D-BE53D1B91BBB/draw/373