Ledningsgruppen i Växjö TS har de senaste dagarna haft bråda dagar med flertalet digitala möten och diskuterat de nya skärpta rådens inverkan på verksamheten och A-lagens seriespel.

Med hänsyn till de skärpta råden har all träning för spelare födda 2004 och äldre ställts in tills de lokala restriktionerna ändras, minst tre veckor framåt. Vi stänger omklädningsrum, gym, aktivitetsytan och begränsar de sociala ytor som finns i Strandbjörkshallen. Träning för ungdomar födda 2005 och senare kommer fortsätta med vissa förändringar för att ytterligare minska risken för smittspridning.

Svenska Tennisförbundet meddelade igår fredag att division 1 ställs in men att Elitserien skall genomföras. För Växjö TS innebär det att herrarnas serie blir inställd men att damlaget skall genomföra sin serie.

Damlaget har under några få veckor bortamatcher i Malmö, Helsingborg, Uppsala och Stockholm. Idrottare som har sin idrott som yrke och är på nationell och internationell toppnivå undantas från restriktionerna. I Elitserien för damer är det ett fåtal spelare som uppfyller dessa kriterier, i Växjös lag är det ingen spelare som uppfyller restriktionerna.

Växjö TS styrelse har därför beslutat att inte ställa upp i Elitserien för damer då vi anser att det inte kan göras på ett smittsäkert sätt för utövare, ledare eller funktionärer.  Med nuvarande reglemente riskerar föreningen med detta beslut uteslutning ur serien och därmed börja om längst ner i seriesystemet, men här hoppas vi att Svenska Tennisförbundet tar hänsyn till pågående pandemin som härjar i hela världen.

– Detta var inget lätt beslut att ta, men vi sätter spelares och ledares hälsa i första rummet. Serien är dessutom stängd vilket innebär att inget lag kan åka ur, vilket gör att de flesta matcher blir träningsmatcher. Att då åka till några av landets mest utsatta städer känns väldigt dumt. Ironiskt nog riskerar vi nu nedflyttning från en stängd serie för att vi tar ett beslut utifrån att minimera smittspridningen, säger klubbchef Emil Holmgren

–  Som Emil sagt är det inte ett lätt beslut, men mot bakgrund av den ökande smittspridningen och den ökade påfrestning på vården tycker vi att det är ett riktigt beslut och vi vet att andra klubbar har samma tankegångar, säger ordföranden Tuomas Heinonen.

– Det är såklart otroligt tråkigt, framförallt för tjejerna som spelat upp oss och vi alla såg verkligen fram emot Elitserien. Det är lätt och säga men det kommer nya chanser längre fram. Det här beslutet känns helt rätt, säger sportchef Calle Pihlblad

Vid frågor:
Tuomas Heinonen
Ordförande, Växjö TS
tuomas.heinonen@vaxjots.se / 070-567 12 34